Siirry sisältöön
Valikko
sitewide searchHAE
  • Yleinen

Lähes 4,5 miljoonaa euroa koronatukirahoitusta Kaustisen seutukuntaan vuonna 2020

Kaustisen seutukunnan yrityksille myönnettiin koronarahoitusta viime vuonna lähes 4,5 miljoonaa euroa. Tukirahoituksella yritykset ovat kyenneet lieventämään epidemian negatiivisia vaikutuksia ja kehittämään toimintaansa. 

Koronavirusepidemia vaikutti Kaustisen seutukunnan yrityksiin negatiivisesti erityisesti epidemian alkuvaiheessa keväällä 2020.  Jopa yhdeksän kymmenestä alueen yrityksestä kertoi heikentyneestä kysynnästä. Epidemian negatiiviset vaikutukset olivat huomattavia erityisesti henkilökohtaisissa palveluissa, henkilökuljetuksissa, matkailussa ja turkistuotannossa. 

Koronavirusepidemian vaikutuksia lieventämään luotujen julkisen rahoituksen instrumenttien kysyntä oli voimakasta keväällä ja alkukesällä. Yritykset hakivat joko Business Finlandin tai ELY-keskuksen tarjoamaa häiriötilannerahoitusta, yksinyrittäjätukea tai väliaikaista alkutuotannon tukea. Myöhemmin haettavaksi tulleita ravintolatukea ja kustannustukea haettiin edellä mainittuja hieman vähemmän. Kaikkiaan eri rahoittajat myönsivät koronatukia Kaustisen seutukunnan yrityksille vuoden 2020 loppuun mennessä lähes 4,5 miljoonaa euroa. 

-Eri tukimuodoille ja rahoitukselle on ollut tarvetta. Koronaepidemia on kohdellut toimialoja ja yrityksiä eri tavoin. On aloja ja yrityksiä, joiden toimintaan epidemialla ei ole ollut juurikaan vaikutusta, mikä on tietysti positiivinen asia.  Joidenkin yritysten osalta liikevaihto taas putosi epidemian alkuvaiheessa jopa yli 90 prosenttia ja näille yrityksille tuki on ollut erittäin tärkeää, toteaa Kaustisen seutukunnan yrityskehittäjä Jarmo Finnilä.  

Kesän 2020 aikana tilanne seutukunnassa parani monen toimialan ja yrityksen osalta. Erityisesti kotimaan matkailun vilkastuminen näkyi myös Kaustisen seutukunnassa. Usko tulevaan lisäsi alueen yritysten kiinnostusta investointeihin ja liiketoiminnan kehittämiseen.  Syksyllä ja talvella seutukunnan yrityspalveluiden asiakkaat kysyivät yhä useammin neuvoa niin sanottujen normaalien investointi- ja kehittämistukihakemusten tekemiseen.  

-Yritysten usko tulevaisuuteen alueella on säilynyt pääosin suhteellisen hyvänä. Ei epidemian varjosta ole vielä päästy kaikilla toimialoilla, ja uusiakin haasteita on noussut mm. turvetuotantoon. Lisää häiriötilannerahoitusta varmasti tarvitaan. Tarvetta on myös investointi- ja kehittämistukirahoitukselle. Keväällä 2021 ELY-keskukset ovat saamassa niin sanottua REACT-rahoitusta yritysten investointien ja kehittämisen tukemiseen ja epidemiasta palautumiseen. Kaiken kaikkiaan Keski-Pohjanmaalle on tulossa yrityksille suunnattua REACT-rahoitusta yli 2,2 miljoonaa euroa. Toivomme, että yritykset ovat aktiivisesti yhteydessä joko meihin seutukunnassa tai suoraan ELY-keskukseen. Neuvomme mielellämme rahoituksen hakemisessa, kertoo Kaustisen seutukunnan kehittämisjohtaja Petri Jylhä

Lisätietoja: 

Petri Jylhä, kehittämisjohtaja, puh. 050 551 3030 

Jarmo Finnilä, yrityskehittäjä, puh. 050 337 3538 

Erkki Laide, yritysneuvoja, puh. 044 561 2154