Hyppää sisältöön

Halsua Kaustinen Lestijärvi Toholampi Veteli

Kaustisen seudulla on käynnistymässä noin 1,5 miljardin euron arvoiset investoinnit

Seudulle on suunnitteilla kolme suurta tuulivoimapuistoa ja litiumkaivos sekä -rikastamo.

-

Kaustisen seutukunnan alueelle on suunniteltu yhteensä noin 1,5 miljardin euron investoinnit seuraaville viidelle, kuudelle vuodelle. Kyseessä ovat merkittävät tuulivoima-alueet Lestijärvellä, Toholammilla ja Halsualla sekä litium-kaivos ja -rikastamo Kaustisella. Lisäksi seutukunnan alueelle Veteliin on suunnitteilla tuulivoima-alue.

Yhtälailla merkittävänä alueemme suurhankkeena voidaan pitää myös kaustislaisen viulunsoiton matkaa UNESCO:n maailman aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Näiden lisäksi suunnittelupöydällä on useita mielenkiintoisia investointeja erityisesti uusiutuvaan energiaan liittyen.

Kaustisen seutukunnasta on tulossa suurin tuulivoimakeskittymä Suomessa

Omalle alueelle tulevien investointien lisäksi huomionarvoisia kokonaisuuksia ovat Kannuksen ja Kalajoen kaupunkien alueille ja Perhon kunnan alueelle suunnitellut kymmenien tuulivoimaloiden kokonaisuudet sekä Kokkolaan suunniteltu akkukemikaalitehdas.

Alueemme elää siis mielenkiintoisia aikoja ja haluamme vahvistaa alueemme yritysten osaamista ja kykyjä vastata näiden uusien suurhankkeiden tuomiin haasteisiin, mutta myös kehittää niiden kykyä toimia vastaavissa hankkeissa muillakin alueilla.

Uusiutuva energia tuo työtä ja toimintaa alueelle

Kaikkiaan yli 220 vähintään 5 megawatin tuulivoimalan rakentamisen lisäksi alue on kehittymässä kovaa vauhtia muunkin uusiutuvan energian alueena. Tilakokoisten biokaasulaitosten määrä kasvaa osana maatalouden oheistoimintoja. Lisäksi alueella tehdään biokaasun jalostamiseen liittyvää tutkimusta.

Isoja GWh-luokan (gigawattituntia) biokaasun tuotantolaitoksia suunnitellaan ja uskomme, että laajamittainen biokaasun hyödyntäminen niin kunnallisessa kuin teollisessakin käytössä ja myös liikennepolttoaineena tulee seuraavan vuosikymmenen aikana voimakkaasti lisääntymään. Tätä kehitystä tuemme vahvalla verkostoitumisella ja osaamisen lisäämisellä.

Suunnitellut suurhankkeet ja niiden miljardiluokan investoinnit tarjoavat investointiaikana satoja työpaikkoja ja tuotantoaikana vaikutus on useissa kymmenissä, ehkä sadoissa työpaikoissa. Uusia yrityksiä tulee syntymään alueellemme. Myös olemassa olevien yritysten toiminta tulee osittain muuttumaan.

KASE Kasvuohjelma tukee alueemme kasvua

Kun sinua kiinnostaa alueemme yritystoiminnan ja työllistymisen mahdollisuudet voit olla yhteydessä meihin.

Timo Pärkkä

Timo Pärkkä

projektipäällikkö, KASE KASVUOHJELMA: Yritysverkostojen ja -palvelujen kehittämishanke

Erkki Laide

Erkki Laide

yritysneuvoja, KASE yrityspalvelu

Jarmo Finnilä

Jarmo Finnilä

yrityskehittäjä, KASE Yrityspalvelu

Petri Jylhä

Petri Jylhä

kehittämisjohtaja

Halsua Kaustinen Lestijärvi Toholampi Veteli