Siirry sisältöön

Kaustisen seudulla on käynnistymässä noin 1,5 miljardin euron arvoiset investoinnit

Seudulle on suunnitteilla kolme suurta tuulivoimapuistoa ja litiumkaivos sekä -rikastamo.

Kaustisen seutukunnan alueelle on suunniteltu yhteensä noin 1,5 miljardin euron investoinnit seuraaville viidelle, kuudelle vuodelle. Kyseessä ovat merkittävät tuulivoima-alueet Lestijärvellä, Toholammilla ja Halsualla sekä litium-kaivos ja -rikastamo Kaustisella. Lisäksi seutukunnan alueelle Veteliin on suunnitteilla tuulivoima-alue.

Yhtälailla merkittävänä alueemme suurhankkeena voidaan pitää myös kaustislaisen viulunsoiton matkaa UNESCO:n maailman aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Näiden lisäksi suunnittelupöydällä on useita mielenkiintoisia investointeja erityisesti uusiutuvaan energiaan liittyen.

Kaustisen seutukunnasta on tulossa suurin tuulivoimakeskittymä Suomessa

Omalle alueelle tulevien investointien lisäksi huomionarvoisia kokonaisuuksia ovat Kannuksen ja Kalajoen kaupunkien alueille ja Perhon kunnan alueelle suunnitellut kymmenien tuulivoimaloiden kokonaisuudet sekä Kokkolaan suunniteltu akkukemikaalitehdas.

Alueemme elää siis mielenkiintoisia aikoja ja haluamme vahvistaa alueemme yritysten osaamista ja kykyjä vastata näiden uusien suurhankkeiden tuomiin haasteisiin, mutta myös kehittää niiden kykyä toimia vastaavissa hankkeissa muillakin alueilla.

Uusiutuva energia tuo työtä ja toimintaa alueelle

Kaikkiaan yli 220 vähintään 5 megawatin tuulivoimalan rakentamisen lisäksi alue on kehittymässä kovaa vauhtia muunkin uusiutuvan energian alueena. Tilakokoisten biokaasulaitosten määrä kasvaa osana maatalouden oheistoimintoja. Lisäksi alueella tehdään biokaasun jalostamiseen liittyvää tutkimusta.

Isoja GWh-luokan (gigawattituntia) biokaasun tuotantolaitoksia suunnitellaan ja uskomme, että laajamittainen biokaasun hyödyntäminen niin kunnallisessa kuin teollisessakin käytössä ja myös liikennepolttoaineena tulee seuraavan vuosikymmenen aikana voimakkaasti lisääntymään. Tätä kehitystä tuemme vahvalla verkostoitumisella ja osaamisen lisäämisellä.

Suunnitellut suurhankkeet ja niiden miljardiluokan investoinnit tarjoavat investointiaikana satoja työpaikkoja ja tuotantoaikana vaikutus on useissa kymmenissä, ehkä sadoissa työpaikoissa. Uusia yrityksiä tulee syntymään alueellemme. Myös olemassa olevien yritysten toiminta tulee osittain muuttumaan.

KASE Kasvuohjelma tukee alueemme kasvua

Kun sinua kiinnostaa alueemme yritystoiminnan ja työllistymisen mahdollisuudet voit olla yhteydessä meihin.

Suurhanketoimisto auttaa verkostoitumaan

Kesällä 2022 avattiin uusi verkkopalvelu, joka auttaa alueellisia yrityksiä verkostoitumaan keskenään sekä suurhanketoimijoiden kanssa. Jokaisen yrityksen kannattaakin rekisteröityä osoitteeseen https://suurhanketoimisto.fi. Rekisteröityminen ja omien palveluiden ylläpito siellä on helppoa. Palvelua markkinoidaan aktiivisesti suurhanketoimijoille ja isoimmat urakoitsijat voivat hakea alueellisia palveluita Suurhanketoimistosta. 

Timo Pärkkä, aluekehittäjä

Timo Pärkkä

aluekehittäjä

Puh. 040 757 3519

timo.parkka@kaustisenseutukunta.fi
Erkki Laide, yritysneuvoja

Erkki Laide

yritysneuvoja

KASE Yrityspalvelu

Puh. 044 561 2154

erkki.laide@kaustisenseutukunta.fi
Jarmo Finnilä, yrityskehittäjä

Jarmo Finnilä

yrityskehittäjä

KASE Yrityspalvelu

Puh. 050 337 3538

jarmo.finnila@kaustisenseutukunta.fi
Petri Jylhä, kehittämisjohtaja

Petri Jylhä

kehittämisjohtaja

Alueen elinkeinoelämän kehittäminen ja edunvalvonta, aluekehitystehtävät, seutuorganisaation johtaminen

Puh. 050 551 3030

petri.jylha@kaustisenseutukunta.fi

Löydä nopeasti etsimäsi