Hyppää sisältöön

Halsua Kaustinen Lestijärvi Toholampi Veteli

Kaustisen seutukunta selvittää valokuidun laajentamisen mahdollisuuksia

Seututoiminta Valokuitu

Kaustisen seutukunta selvittää valokuidun laajentamisen mahdollisuuksia

Kuitua kylille -hanke on osa KASE Smart Countryside –hankeohjelmaa, ja ensimmäinen kehittämishanke Seutuverkko 2.0 -kokonaisuudesta. Tätä hanketta on suunniteltu KASE Smart Countryside: 5G Scout -hankkeen tiekartan laatimisen yhteydessä havaittujen tarpeiden pohjalta. Hanke on saanut Pohjanmaan ELY-keskukselta myönteisen rahoituspäätöksen. Hankkeen toteutusaika on 1.6.2021-31.8.2023. 

Hankkeen tavoitteena on koota kattava tieto alueen tietoliikenneyhteyksien laajentamistarpeista sekä valokuituyhteyksistä kiinnostuneista asukkaista ja yrityksistä. Hankkeessa luodaan selvitysten perusteella toteuttamissuunnitelma valokuituyhteyksien laajentamiseen, ja laaditaan tarvittavat suunnitelmat ja rahoitushakemukset. Hankkeen avulla pyritään tuomaan kuitua niillekin alueille, joilla sitä ei vielä ole saatavilla, eikä sitä ole markkinaehtoisesti lähitulevaisuudessa tulossa. Hanke kohdistuu Kaustisen seutukunnan kuntien, Perhon sekä entisen Ullavan kunnan alueella.  
 
Nykyisen kiinteän tietoverkon laajuudesta (yli 1000 km.) huolimatta huomattava osa seudun asukkaista, yrityksistä ja maatiloista on vielä kiinteän tietoverkkoyhteyden ulottumattomissa. Kuitua kylille -hankkeella tavoitellaan kuituverkon saatavuuden parantumista sekä sataa uutta kuituliittymää hankealueella. Valokuidusta kiinnostuneiden asuntokuntien avulla määritellään sopivat alueet kyläverkkojen investointihankkeille.  
 
Tavoitteena on kattavat tietoliikenneyhteydet, jotka eivät jätä katvealueita ja takaavat tasa-arvoiset mahdollisuudet hyödyntää tarjolla olevia palveluita. Tämä lisää alueen kiinnostavuutta asumisen, työnteon ja yrittäjyyden ympäristönä, ja mahdollistaa myös monipaikkaisuuden, etätyön tekemisen ja kouluttautumisen. 
 
Kuitua kylille -hankkeen projektipäällikkönä aloitti 4.8. kaustislainen Santtu Lehto. Hankkeen päärahoittaja on Pohjanmaan ELY-keskus Maaseuturahastosta. Kuntaosuudesta vastaavat Halsuan, Kaustisen, Lestijärven, Toholammin, Vetelin ja Perhon kunnat sekä Kokkolan kaupunki. 
 
Lisätietoja:  
 
Santtu Lehto 
projektipäällikkö 
Kuitua kylille –hanke 
Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet 

Halsua Kaustinen Lestijärvi Toholampi Veteli