Siirry sisältöön
Valikko
sitewide searchHAE

WISSA2020 purjehdittiin Lestijärvellä

Talvipurjehduksen MM-kisat siirrettiin nopealla varoitusajalla Virosta Lestijärvelle. Paikalliset järjestäjät ottivat ison haasteen vastaan, ja onnistuivat luomaan Lestijärven Parantaan loistavat puitteet WISSA2020 -kilpailuille.

Talvipurjehduksen kansainvälinen WISSA 2020 -kilpailu purjehdittiin Lestijärvellä. 40. WISSA -maailmanmestaruuskilpailu oli alun perin tarkoitus järjestää Viron Pärnussa, mutta jään puutteen vuoksi tapahtumalle oli etsittävä varapaikka pikavauhtia. WISSA 2020 -kilpailuorganisaatio ja Viron purjehdusliitto kävivät testaamassa muutaman talvipurjehdukseen soveltuvan kohteen, ja totesi Keski-Pohjanmaalla sijaitsevan Lestijärven parhaaksi vaihtoehdoksi. Lestijärvellä katsottiin olevan tällä hetkellä talvipurjehdukseen Euroopan parhaat olosuhteet, eli riittävän suuri ja yhtenäinen jääalue. Pienellä Lestijärven kunnalla oli alle 2 viikkoa aikaa järjestää kansainvälisen kilpailun vaatimat puitteet Parannan rantaan ja jäälle.

Lestijärvellä ei jääty toimettomiksi, vaan tartuttiin haasteeseen nopeasti. Tapahtuman tuomaa kansainvälistä näkyvyyttä ei haluttu jättää käyttämättä. Varsinaiset kilpailujärjestelyt olivat WISSA 2020 -organisaation vastuulla. Muun muassa kilpailijoiden majoitus, ruokahuolto, oheistapahtumat ja -järjestelyt, tiedottaminen sekä koko valtavan kilpailualueen puhdistaminen jäästä jäi järjestäjäkunta Lestijärven sekä Kaustisen seutukunnan, lähialueen yhdistysten, yrittäjien ja vapaaehtoisten talkoolaisten tehtäväksi. Tehtävää oli paljon erityisesti siksi, että Lestijärvelle saapui yli 100 talvipurjehduskilpailijaa 16 eri maasta, eikä kunnassa ollut aiempaa kokemusta kansainvälisten tapahtumien järjestämisestä. Telineisiin ei kuitenkaan jääty, vaan jo seuraavana päivänä Lestijärven kunnantalolla kokoontui järjestelyporukka, joka vastasi tapahtuman koordinoinnista. Järjestelyt etenivät vauhdikkaasti, ja reilun viikon kuluttua Lestijärvellä oltiin jo valmiita vastaanottamaan ensimmäiset MM-kisajään testaajat.

WISSA2020 -kilpailu käynnistyi maanantaina 10. helmikuuta vapailla harjoituksilla, ja jo silloin Lestijärven Parannan rannassa oli erinomaiset puitteet talvipurjehduskilpailuille. 16 lippua liehui, lounaskahvila tarjosi keittoa ja paistettuja muikkuja, ja talkoilla pystytetystä kotakahvilasta sai kahvia, pullaa ja pikkusuolaista. Rannassa palveli myös lahjatavarapuoti, josta kilpailijat ja kisayleisö sai ostaa aitoja Lestijärven tuliaisia. Tiistaina viralliset WISSA2020 -kilpailut käynnistyivät. WISSAssa surffattiin kolmenlaisilla välineillä: purjekelkalla, siivellä ja leijalla. Niillä ajetaan rata-, slalom- ja freestylekisoja. Kilpailijoilta ja järjestäjäorganisaatiolta kilpailupaikkaa kiiteltiin erityisesti siitä, että laajalla järvellä oli mahdollista järjestää yhtä aikaa useampia kilpailuluokkia.

Jääsurffaus on värikäs ja näyttävä laji, jota yleisönkin on mielenkiintoista seurata. Vauhdikkaat ja yleisöystävälliset slalom– ja freestyle –luokat sijoittuivat lähemmäs Parannan rantaa. Pidempää rataa vaativat kilpailut käytiin kauempana järvenselällä kahdella kilpailualueella. Rataluokkia nähdäkseen oli viisainta ottaa alleen mönkijä, sukset tai vaikka perinteinen potkukelkka. MM-kisat keräsivät päivittäin runsaasti kiinnostuneita katsojia. Yleisöä riitti joka päivälle, vaikka kilpailut järjestettiin arkiviikolla keskellä päivää. Monille lähialueen asukkaille WISSA2020 tarjosi täysin uuteen kilpailulajiin tutustumista, mukavaa vaihtelua arkeen, tavallisuudesta poikkeavia palveluja Parannan rannassa ja ennenkaikkea suurta yhteisöllisyyden tunnetta. WISSA2020 muistetaan Lestijärvellä varmasti pitkään.

Lestijärvellä kilpaili yli sata talvipurjehtijaa 16 eri maasta. Monet olivat Suomessa aivan ensimmäistä kertaa, eikä Keski-Pohjanmaa saati Lestijärvi ollut useimmille muillekaan ennestään tuttu. Lestijärvelle WISSA2020 -kilpailujen järjestäminen tarjosi ennenkaikkea upean mahdollisuuden paikkakunnan tunnetuksi tekemiseen ja kansainväliseen näkyvyyteen. Paikallisten järjestämät kisapuitteet saivat paljon kiitoksia kisaorganisaatiolta ja kilpailijoilta. Pienen kunnan kykyä ja ketteryyttä järjestää suuret kansainväliset kilpailut hämmästeltiin. WISSA2020 -viikon jälkeen Lestijärvi lähetti vielä kiitokset kilpailun osallistujille, ja kisaorganisaatiolle kilpailun tuomisesta Lestijärven Parantaan. WISSA2020 muistetaan paikkakunnalla pitkään!

Löydä nopeasti etsimäsi