Siirry sisältöön
Valikko
sitewide searchHAE

Tervetuloa mystiselle Keski-Pohjanmaalle!

Genius Loci -sivustoon sijoitettu kulttuuriperintö tarjoaa kiinnostavia ja jännittäviä kohteita omaehtoiseen seikkailuun ja matkailuun historiallisella Keski-Pohjanmaalla.

Paikalliset kulttuurikohteet löytyvät kiehtovien tarinoiden kautta

Menneisyyden jättämiä jälkiä on kaikkialla. Kulttuuriperintö ei kuitenkaan ole automaattisesti olemassa. Se säilyy, kun jokin menneisyyden jättämä jälki nähdään säilyttämisen arvoisena. Genius loci -sivuston avulla säilytetään, elävöitetään ja tuodaan esiin maaseudun arvokasta kulttuuriperinnettä. Tämä perinne avautuu käyttäjälle aivan uudenlaisella, kiinnostavalla tavalla. Genius loci -sivuston taustalla oleva hanke edistää samalla samalla alueen kulttuuriperinnön tuotteistamista ja matkailullista hyödyntämistä.

”Genius loci” eli paikan henki muodostuu tunteista, tiedoista ja muistoista. Se rakentuu paikallishistorian ja kulttuuriperinnön varaan. Faktoista, tarinoista, legendoista ja sepitteistä koostuva perinne elää ja muuttuu sukupolvien mukana. Kari Ilmonen Kokkolan yliopistokeskus Chydeiuksesta kertoo, että historian tarinallisuus ja juonellisuus viehättävät ihmistä yhä enemmän.
- Genius loci -sivuston avulla tarinallistetaan maaseudun ja maaseutumaisten alueiden paikkakertomuksia kiinnostavilla tavoilla.

10 keskipohjalaisen kulttuuriperintöreitin kartta ja opastus löytyvät Genius Loci -sivustolta. Käyttäjä voi paikantaa itsensä kartalla, ja etsiä itseään lähinnä olevat ja kiinnostavimmat kohteet, sekä niihin liittyvät tarinat. Sivusto toimii myös mobiilissa, joten kohteiden teksteihin, kuviin, videoihin ja muuhun kiinnostavaan sisältöön on helppo tutustua myös paikan päällä.
Kulttuuri- ja luontokokemukset parantavat ihmisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Ilmonen uskookin, että hanke onnistuu vireyttämään maaseudun henkistä ja sosiaalista pääomaa, sekä säilyttää ja elävöittää alueen aineetonta ja aineellista kulttuuriperimää.

llmonen toivoo että ihmisten kotiseututietoisuus ja -rakkaus lisääntyvät kohteisiin tutustuessa. Tavoitteena on lisäksi tarinoiden matkailullinen hyödyntäminen siten, että yhä useammat ihmiset löytäisivät tarinoiden avulla kohteisiin, ja niiden matkailullisten palvelujen pariin.
– Genius Loci -sivustoon sijoitettu kulttuuriperintö tarjoaa kiinnostavia ja jännittäviä kohteita omaehtoiseen seikkailuun ja matkailuun historiallisella Keski-Pohjanmaalla.

Löydä nopeasti etsimäsi