Siirry sisältöön
  • Seututoiminta
17.2.2022

Tie Kaustiselta Pariisiin – pitkän matkan jännittävät loppumetrit tallentuivat lyhytdokumentiksi

Kaustisen seutukunta on 17.2. julkaissut Kaustislainen viulunsoitto Unescoon -nimisen lyhytdokumentin, joka kertoo kaustislaisen viulunsoittoperinteen lisäämisestä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa 2021. Videomuotoinen dokumentti on viiden minuutin mittainen, ja se juhlistaa pitkän hakemusprosessin huipentumaa ja merkittävää tunnustusta koko seudun alueella vaikuttavalle perinnetyölle.   

Kaustislainen viulunsoitto nimettiin Elävän perinnön kansalliseen luetteloon vuonna 2016, josta se valittiin Suomen ehdokkaaksi Unescon luetteloon vuonna 2018. Hakemusprosessin virallinen osuus kesti kolme ja puoli vuotta mutta todellisuudessa matka alkoi jo vuosia aiemmin - tarkkaa aloitusajankohtaa lienee jälkikäteen mahdoton arvioida.  

Jos prosessin alkulaukaus on vaikeammin määriteltävissä, loppuvaiheesta voidaan esittää jo tarkkoja päivämääriä ja kellonaikoja. Viiden kaustislaisen musiikkiyhteisön muodostama työryhmä teki yhteistyötä Museoviraston kanssa noin kaksi vuotta kestäneessä laajasti osallistavassa hakemusprojektissa ja Unescon päämajaan hakemus lähti Opetus- ja kulttuuriministeriöstä 25.3.2020. Marraskuussa 2021 Unescon arviointiryhmä suositti kaustislaisen viulunsoiton hakemuksen hyväksymistä luetteloon ja jo tässä vaiheessa osoitettiin erityistä kiitosta yhteisön osallisuudesta hakemusprosessissa ja esitettyjen suojelutoimien kokonaisuudessa. Kuten Lauri Oino kolumnissaan otsikoi, “Haaleaa vihreää!” oli näköpiirissä jo marraskuussa.  

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön komitean kokous järjestettiin Pariisissa 13.-18.12.2021 ja Kaustisen osalta päätöstä odotettiin isolla joukolla 14.12. tiistaiaamupäivästä saakka.  Varmaa tietoa päätöksen ajankohdasta ei ollut etukäteen tiedossa, vaan jännitys säilyi Kaustisen seudulla ja “kisastudiossa” Pelimannitalolla viimeiseen saakka. Komitea teki päätöksen kaustislaisen viulunsoiton lisäämisestä luetteloon 15.12. 2021 klo 15.50   

Kaustisen seutukunnan KAIKUMA-hanke saattoi yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutin ja Unesco -työryhmän kanssa pitkän projektin loppumetrit Kaustisen Pelimannitalolla eläväksi kuvaksi. Lyhytdokumentti summaa julkistamisen tunnelmat ja haluaa näin osaltaan kunnioittaa kaustislaisen viulunsoiton elävän ja yhteisöllisen perinteen pitkää historiaa. Kokonaisuuden kuvauksesta ja editoinnista vastasi Pohjantähti -elokuvien Pepe Teirikari ja Pasi Pelkonen. Lyhytdokumentti on nähtävissä Kaustisenseutu.fi-sivustolla.  

“Kaikkien näiden menneiden sukupolvien työn huomioon ottaen vois sanoa tältä paikalta, että ollahan todella innoissamme ja ansaittu tällainen.” -Mauno Järvelä.  

Lyhytdokumentti joulukuun 15. päivästä 2021, jolloin Kaustislainen viulunsoitto ja siihen liittyvät käytännöt ja ilmaukset hyväksyttiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon komission kokouksessa Pariisissa.

Lisää aiheesta: 

https://kaustislainenviulunsoitto.fi/ 
https://kaustislainenviulunsoitto.wordpress.com/ 
https://www.facebook.com/elavaperinto 

Seuraa Kaustisen seutua somessa: 
https://www.facebook.com/kaustisenseutu 
https://www.instagram.com/kaustisenseutu/​​​​​
​​​​​​​#elävänperinnönseutu 

 

Lisätietoja:  

Kaikuma-hankkeen työntekijät:  

Kirsi Ojanen, Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet  

Tytti Pohjola, tSalli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet