Kuvittele tilanne, jossa taiteilijat, opettajat ja oppilaat eri puolilta Suomea, Ruotsia ja Norjaa voivat työskennellä yhdessä kuin olisivat samassa huoneessa – vaikka oikeasti heitä erottaa satoja kilometrejä. Tätä mahdollisuutta rakentaa ANSEL-hanke, joka tuo huipputeknologian keinoin pohjoiset alueet lähemmäs toisiaan.
Kyse on matalan latenssin eli viiveettömän tiedonsiirron hyödyntämisestä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että digitaaliset yhteydet toimivat lähes reaaliajassa – ilman viivettä. Aivan kuin näkisit salaman ja kuulisit jyrähdyksen täsmälleen samaan aikaan.
ANSEL (Access the North with the Speed of Light) on EU:n Interreg Aurora-ohjelman rahoittama hanke, joka keskittyy Pohjois-Suomen, -Ruotsin ja -Norjan alueisiin. Tavoitteena on poistaa pitkien etäisyyksien aiheuttamat esteet ja mahdollistaa sujuva vuorovaikutus esimerkiksi opetuksessa, esittävissä taiteissa ja pelikehityksessä.
Reaaliaikainen tiedonsiirto avaa uudenlaisia mahdollisuuksia: musiikin opetus onnistuu videoyhteydellä, näyttelijät voivat harjoitella ja tehdä esityksiä yhdessä ja opiskelijat voivat osallistua kulttuuritapahtumiin, vaikka eivät pääsisi paikan päälle.
Tammikuussa 2025 ANSEL-hankkeen väki kokoontui Tukholmaan Riksteaternin tiloihin esittelemään ja suunnittelemaan uuden teknologian käyttökohteita. Esillä oli muun muassa teatterituotantoja ja opetuskokeiluja, joissa teknologia on jo arkea.
Yksi esimerkki on Three Rooms -näytelmäprojekti, jossa latenssiton teknologia ja virtuaalitodellisuus yhdisti eri paikoissa olevat näyttelijät ja yleisön yhteiseen tilaan Pietarsaaressa, Sundsvallissa ja Trondheimissa (https://schaumanhall.fi/fi/event/riksteatern-tre-rum-kolme-huonetta-3/) . Toinen esimerkki oli harjoitteluvaiheessa oleva näytelmä, Cantervillen kummitus, jossa yhdistettiin lisätty todellisuus ja viittomakieli – näin esitys oli sekä elämyksellinen että saavutettava.
Musiikin sarallakin teknologia on jo käytössä: Tukholmassa toimiva sello-opettaja on opettanut Ahvenanmaalla sijaitsevia oppilaita vuosien ajan. Tämä on ollut mahdollista Nimbra-teknologian ansiosta, joka takaa viiveettömän ääniyhteyden – aivan kuin opetus tapahtuisi kasvokkain samassa huoneessa.
Myös pelikehittäjät näkevät ANSEL-teknologiassa mahdollisuuksia: esimerkiksi yhteistyö säveltäjien ja pelitiimien välillä voi tapahtua saumattomasti eri puolilta maailmaa, kun latenssia, eli verkon viivettä, ei enää tarvitse pelätä.
ANSEL ei siis ole vain teknologiahanke – se on alusta uusille kohtaamisille, luovuudelle ja kansainväliselle yhteistyölle. Seuraavaksi hanke etenee pilottiprojekteihin ja käytännön kokeiluihin, joissa kulttuurintekijät, opettajat ja opiskelijat voivat itse testata uuden teknologian mahdollisuuksia.
Kaustisen seudulle tulee osana hankkeen toimenpiteitä kaksi toimintavalmista laitteistoa, jotka kytketään Kasenet Oy:n ylläpitämään valokuituverkkoon. Näitä laitteistoja tullaan hyödyntämään ANSEL -hankkeen piloteissa erityisesti musiikin opetuksessa Kaustisen musiikkilukiolla ja esimerkiksi etäkonserteissa, mutta tekniikan soveltuvuutta muuhunkin toimintaan tullaan selvittämään.
Tavoitteena on, että tulevaisuudessa pohjoisten alueiden asukkaat myös Kaustisen seudulla voivat osallistua kulttuuriin, opetukseen ja yhteiseen luomiseen ilman maantieteellisiä rajoituksia.
Lisätietoja:
Timo Pärkkä, aluekehittäjä
puh. 040 757 3519
timo.parkka
Santtu Lehto, projektipäällikkö, Kuidut käyttöön -hanke
puh. 040 195 6333
santtu.lehto