Investointipäätöstä vielä odottava vedynsiirtoverkko on olennainen osa kokonaisuutta
Suomeen on syntymässä tuotantopotentiaaliltaan ainutlaatuinen uusiutuvan energian keskittymä. Maantieteellisesti alue sijoittuu Kokkola Industrial Parkin ja Äänekoskella toimivan, Metsä Groupin omistaman Suomen suurimman biotuotetehtaan väliselle alueelle.
Energiateollisuus ry:n visiossa, jossa Suomi on energiamurroksen Euroopan mestari vuonna 2040, Suomi tuottaa 10 prosenttia Euroopan vihreästä vedystä, mikä puolestaan vaatii 100 TWh päästötöntä sähköä. Keski-Pohjanmaalta Sydänsuomeen ulottuva uusiutuvan energian potentiaali tarkoittaa, että alueella voitaisiin tuottaa jopa 33 TWh eli 33 prosenttia Suomen 2040 tarvitsemasta vetytalouden energiasta. Yhteistyöalueeseen kuuluu myös Järvi-Pohjanmaan alue.
Tuulivoimarakentaminen on ollut alueella voimakasta jo pitkään ja se jatkuu edelleen. OX2 rakentaa parhaillaan Lestijärvelle 69 tuulivoimalan tuulipuistoa, jonka kokonaisteho on yli 455 megawattia. Valmistuessaan tuulipuisto on Suomen suurin. Yhteistyöalueelle on suunnitteilla yli 1 000 tuulivoimalan tuotantokapasiteetti.
Vetyklusteriksikin kutsutulla alueella tuulivoiman rinnalle ovat nousemassa aurinkovoiman tuotanto sekä uusiutuvan energian varastointiratkaisut. Energiaoperaattorit ovat tehneet hankealoituksia aurinkoenergian osalta lähes 3 000 hehtaarin edestä viimeisen reilun vuoden aikana.
Turvetuotantoalueet muuttuvat aurinkoenergian tuotantoalueiksi
Aurinkovoiman yleistymistä edistää turvetuotannosta poistuvien alueiden hyödyntäminen aurinkoenergian tuotannossa. Esimerkiksi Energiequelle Oy suunnittelee aurinkovoimaa entiselle turvetuotantoalueelle Toholammilla. Yhtiö tutkii mahdollisuutta rakentaa 192 megawattipiikin voimala noin 290 hehtaarin maa-alalle.
Alueella toimiva teollisuus on julkaissut investointihankkeita syyskuuhun 2024 mennessä noin 10 miljardin euron arvosta. Sähkönsiirron liityntäkapasiteettiakin on tarjolla runsaasti ja tulevaisuudessa vielä enemmän sen jälkeen, kun kantaverkkoyhtiö Fingridin uusi Lakeuslinja välillä Jylkkä-Alajärvi valmistuu vuonna 2027.
- Keski-Pohjanmaan ja pohjoisen Keski-Suomen alueelle, suurelta osin 13-tien varteen sijoittuva alue on lajissaan ainutlaatuinen valtavan tuotantopotentiaalinsa ansiosta. Uusiutuvan energian rakentamisen ja tuotantovaiheen tuomien talousvaikutusten lisäksi oma lukunsa ovat ne teollisuuden investoinnit, jotka puhdas sähkö mahdollistaa. On kuitenkin tärkeä muistaa, että lopulliseen toteutumaan vaikuttaa olennaisesti toimiva infrastruktuuri. Käytännössä se tarkoittaa vedynsiirtoverkkoa, joka on aivan olennainen osa edellä kuvatun potentiaalin hyödyntämistä. Jos energia siirtyi aikaisemmin turpeen muodossa kuorma-autoilla, tulevaisuudessa energia kulkisi putken välityksellä, sanoo Kaustisen seutukunnan kehittämisjohtaja Petri Jylhä.
Yhteystiedot:
Petri Jylhä, kehittämisjohtaja
Puh 050 551 3030
Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet
Markus Mäntynen, projektipäällikkö
Puh 040 480 6162
Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet
Tomas Luoma, yrityskehittäjä
Puh 040 656 5303
Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet
Lisätiedot ja suunnitteilla olevat uusiutuvan energian kohteet, katso: