Siirry sisältöön
  • Seututoiminta
  • Kiertotalous
23.1.2025

Bioterminaalit avainasemassa kestävän energiahuollon ja aluekehityksen tukemisessa

Biokaasuun ja muuhun uusiutuvaan energiaan liittyvät investointisuunnitelmat etenevät Keski-Pohjanmaalla. Erityisesti uusien biopolttoaineiden ja -jalosteiden teollinen tuotanto edellyttää rakenteita myös raaka-aineiden, tuotteiden ja sivuvirtojen varastointiin, jakeluun ja jalostukseen.  

Bioterminaalit, eli erilaisten biopolttoaineiden ja bioaineksien käsittelyyn ja varastointiin tarkoitetut alueet, tarjoavat ratkaisuja tähän. Tuore kysely maakunnan kunnille ja kuntayhtiöille osoittaa, että bioterminaalien kehittämisessä toivotaan tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Tavoitteena on tukea energiahuollon omavaraisuutta, ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia.  

Yhteistyöllä laajempaa vaikuttavuutta

Bioterminaalien roolia tarkastellaan osana laajempaa uusiutuvan energian ja uusien biojalosteiden tuotantoverkostojen kehittämistä. 

"Bioterminaalit voivat toimia linkkinä raaka-aineiden, jalostuksen ja jakelun välillä, mikä tuo kustannustehokkuutta ja parantaa huoltovarmuutta. Ne luovat mahdollisuuden yhdistää alueen maatalous, teollisuus ja energiasektori yhtenäiseksi toimivaksi kokonaisuudeksi," kertoo Biokaasuklinikka-hankkeen projektipäällikkö Timo Pärkkä

Yritysten, kuntien ja muun julkisen sektorin yhteistyö mahdollistaa bioterminaalien monipuolisen kehittämisen ja soveltamisen. 

Kestävä tulevaisuus ja huoltovarmuus

Bioterminaalien verkoston suunnittelu on myös tärkeä askel kohti omavaraista energiahuoltoa.  

"Nykyisessä maailmantilanteessa on tärkeää tarkastella myös huoltovarmuuden ja varautumisen näkökulmia. Bioterminaalit voivat olla ratkaisevassa asemassa näiden tavoitteiden saavuttamisessa," Pärkkä korostaa. 

Kaustisen seutukunnan koordinoiman maakunnallisen Biokaasuklinikka-hankkeen toimenpiteillä tavoitellaan Keski-Pohjanmaalla mallia, joka yhdistää taloudellisen hyödyn ja ympäristönäkökulmat alueen elinkeinojen tueksi. 

Biokaasuklinikka -hanketta rahoittavat Keski-Pohjanmaan liitto Oikeudenmukaisen siirtymän rahoitusinstrumentista sekä Kaustisen seutukunnan kunnat (Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi ja Veteli). 

Lisätiedot: 

Timo Pärkkä, projektipäällikkö, 040 757 3519 

Tomas Luoma, yrityskehittäjä, projektiasiantuntija, 040 656 5303