Siirry sisältöön

Usein kysytyt kysymykset valokuidusta

Mikä on valokuitu?

Valokuitu on ohut lasista valmistettu kaapelityyppi, jossa tiedonsiirtoon käytetään valoa. Valo soveltuu hyvin tiedonsiirtoon, koska sen kulku on nopeaa ja tasalaatuista. Kuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton, mikä tekee valokuidusta tiedonsiirron tekniikkana ylivertaisen. Valokuidulla mahdollistetaan siis luotettava ja huippunopea internetyhteys.

Miksi valita valokuitu?

Valokuitu on häiriötön ja huoleton kodin kiinteä nettiyhteys, jonka nopeus päihittää kaikki muut yhteydet. Yhdellä valokuituliittymällä mahdollistat kotisi kaikkiin älylaitteisiin toimivat ja laadukkaat yhteydet. Liittymän kautta voit käyttää nettiä, älytelevisiota, uusia kehittyviä palveluita ja tehdä etätöitä sujuvasti. Valokuituliittymä on tulevaisuuden kodin yhteystarpeisiin varma investointi, jonka elinkaarikustannukset eivät ole muita ratkaisuja kalliimpia kuidun pitkästä käyttöiästä johtuen.

Mitä valokuitu mahdollistaa?

Valokuidulla saadaan on luotettava ja huippunopea netti koko perheen tarpeisiin. Valokuitu mahdollistaa suurien tiedostojen, kuvien ja videoiden käsittelyn. Suoratoistopalvelut kuten Netflix, YouTube ja YLE Areena sekä useat pelit vaativat huippunopeaa yhteyttä, jotta niiden käyttäminen olisi mahdollisimman sujuvaa ja laadukasta. Videopuhelut, maatilan robottiratkaisut ja kodin etävalvonta onnistuvat helposti ja luotettavasti, kun käytössä on toimintavarma ja nopea valokuituyhteys.

Miksi valokuitu on parempi kuin jokin mobiiliyhteys?

Valokuitu tuodaan kotiisi kaapelilla, jonka yhteyttä vain sinä käytät – toisin kuin matkapuhelinverkkoa hyödyntävissä mobiiliyhteyksillä. Mobiiliyhteyksillä verkon kapasiteetti jaetaan aina alueen muiden mobiilikäyttäjien kanssa, joten ruuhka-aikana netti saattaa hidastua tai pätkiä. Valokuitukaapeli kaivetaan maan alle, joten kuituyhteys ei heikkene myöskään sääolosuhteiden vaihdellessa. Lisäksi valokuitua pitkin tulevan yhteyden viive on todella pieni, jota vaaditaan esimerkiksi verkkopelaamisessa. Valokuidun elinkaaren arvioidaan olevan vähintään 50 vuotta, kun taas mobiiliratkaisuille 3-6 vuotta.

Kuinka nopean netin saa valokuidulla?

Valokuidun tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton. Siirtokapasiteettia rajoittaa vain tekniikka, joka kaapelin päihin kytketään. Paikallisen valokuituoperaattori KaseNetin liittymien maksiminopeudet ovat tällä hetkellä 10 Gt/s. Tämä nopeus on symmetrinen molempiin suuntiin eli käyttäjä voi vastaanottaa ja lähettää tietoa samalla nopeudella.

Miten valokuituyhteys toimitetaan minulle?

Valokuituliittymän tilaaminen tapahtuu yleensä ”avaimet käteen” -periaatteella. Valokuituyhteys tuodaan kotiisi kaapelilla, joka kaivetaan maan alle.  Asentaja hoitaa yhteyden käyttövalmiiksi myös talon sisällä.

Paljonko valokuituliittymä maksaa omakotitaloon?

Liittymien hinnat vaihtelevat yleensä noin 1000 – 2000 euron välillä. Liittymän hintaan vaikuttavat monet tekijät, eniten kaivuukustannukset. Haja-asutusalueella valokuituverkon rakentaminen on kalliimpaa pidempien välimatkojen takia. Kuitua kylille-hankkeen tavoitteena on erilaisten tukirahoitusten avulla mahdollistaa uusien valokuituliittymien rakentaminen kohtuullisin kustannuksin myös harvaan asutuille kyläalueille.

Pitääkö liittymän hankinnan jälkeen maksaa vielä kuukausimaksua?

Kyllä. Jotta saat internetyhteyden käyttöösi, tulee sinun maksaa siitä myös kuukausimaksua. Kuukausimaksun määrään vaikuttaa käyttämäsi yhteysnopeus. Esimerkiksi KaseNetin perus internetliittymän hinta 50 Mt/s nopeuksilla on 29 € / kk.

Pitääkö valokuitua päivittää?

Maahan kaivetun valokuitukaapelin arvioidaan kestävän vähintään 50 vuotta. Ainoastaan kotona olevia aktiivilaitteita voi joutua päivittämään. Laitteiden päivityksellä mahdollistetaan uuden tekniikan ja nopeampien yhteyksien toimivuus.

Asun taloyhtiössä/vuokralla, voinko saada valokuituyhteyden itselleni?

Kyllä. Laadukas nettiyhteys kuuluu nykyaikaisen taloyhtiön peruspalveluihin. Kun taloyhtiö hankkii valokuidun, nettiyhteydestä tulee vastikkeeseen/vuokraan kuuluva peruspalvelu. Kannattaa siis ottaa asia esille taloyhtiön kokouksessa tai vuokranantajan kanssa.

Kuinka saan valokuidun käyttöön?

Ota yhteyttä Kuitua kylille-hankkeen projektipäällikköön, niin kartoitetaan yhdessä valokuidun saatavuus. Jos asut jo olemassa olevan valokuituverkon alueella, liittymän toimitus voi tapahtua hyvinkin nopeasti.

Ota yhteyttä

Santtu Lehto, Projektipäällikkö

Santtu Lehto

Projektipäällikkö

Kuidut käyttöön -hanke

Puh. 040 195 6333

santtu.lehto@kaustisenseutukunta.fi

Löydä nopeasti etsimäsi