Kulttuurimatkailun pilottiviikonloppu Halsualla
Halsuan syyskuisessa viikonlopussa 2.-3.9. 2023 kulttuuri-, ruoka-, hyvinvointi- ja luontomatkailu esittäytyivät ja tarjosivat elämyksiä ja kokemuksia kaikille aisteille elävän ja aineettoman kulttuuriperinnön hengessä. Viikonlopun kestävässä kokonaisuudessa alueen aineeton kulttuuriperintö, rikas ja sykähdyttävä ruokakulttuuri ja ainutlaatuiset luontokohteet erilaisine aktiviteetteineen esittäytyvät ja ovat saavutettavissa kaikille, joiden sydän sykähtelee keskipohjalaiselle perinteelle.
Tapahtumaviikonloppu oli KAIKUMA -, NAPA- ja Erkka-, Keski-Pohjanmaan makuaarteet-, hankkeiden sekä Keski-Pohjanmaan kulttuurirahaston tukeman Polkka-Otto –hankkeen rahoittama ja yhteistyössä alueen yrittäjien ja toimijoiden kanssa toteutettava kokonaisuus.
Tune your senses to the spirit of intangible cultural heritage of Kaustinen region: Experience Finnish culture, food, well-being and nature tourism in a forest environment in Halsua during the first weekend of September (Sept 2 – 3rd). During the weekend, you will get to know the intangible cultural heritage of the region, the rich and exciting food culture and the unique nature sites with their various activities.
The weekend includes an event that combines local traditional music and food culture, where the music of Halsua-born master folk musician Otto Hotakainen will be performed by his musical heirs. In addition to the concert, the brand new Central Ostrobothnia menu, served by Riistaravintola Pikku Peura, will premiere for the first time.
The event weekend is organised and funded by KAIKUMA, NAPA and Erkka, Central Ostrobothnia's Taste Treasures projects, and the Polkka-Otto project supported by the Central Ostrobothnia Cultural Fund and implemented in cooperation with entrepreneurs and operators in the region. All events are free for participants.
Tule metsäretkelle tutustumaan luonnon mielenkiintoisiin ilmiöihin tekemisen kautta sekä kurkistamaan laulaen ja leikkien eläinten maailmaan. Omatoiminen retkireitti kulkee Sylyvin laavulta Pikkumyllyn laavulle (noin 1,4 km). Reitin varrella voit tutustua lasten kanssa luontopisteisiin omassa tahdissasi. Pikkumyllyn kodalla tarjolla nuotiovälipalaa ja ohjatut luontotuokiot sekä yhteinen laululeikkikonsertti eläinlaulujen parissa. Tiedätkö sinä, kuka metsän asukki kiipesi langalle, kenen pesä on kuusen latvassa ja montako ankkaa lähtikään vuorten taa?
Tule pysähtymään, hiljentymään ja nauttimaan luonnon rauhasta. Aistivaellus ja äänimaisemallinen kehomeditaatio Lovelammen kodalla .
Reitin lähtöpiste sijaitsee metsäautotiellä, mihin reitille ohjaava viitoitus Köyhäjoentieltä. Reitti on hyvin merkitty ja pitkokset yli suoalueiden ovat hyvässä kunnossa. Reitin pituus noin 2,7 km suuntaansa. Varaa retkelle mukaan sään mukainen varustelu, muki sekä halutessasi viltti.
Oletko aktiivinen retkeilijä ja haluat oppia löytämään ravintoa luonnosta?
Ruokaa ja välipalaa luonnosta koko päivän retkellä Soidinkallion reitillä opit hyödyntämään luonnon raaka-aineita retkeilyssä ja tutustut villiyrtteihin. Lähdemme liikkeelle Sylyvin laavulta (Köyhäjoen 237). Pidämme välipalatauon ja ohjatun tuokion Soidinkallion laavulla (Välipala A'la Miina, ohjattu tuokio: Jenni Kentala)
Päivä huipentuu ohjelmalliseen kansanmusiikki/tanssituokioon ja ruokailuun Halsuan museolla (Museotie 3)
Ohjattu valokuvauksellinen sieniretki Halsuan Isoharjun maastossa. Opettelemme tunnistamaan sieniä, opettelemme erilaisia luonto- ja sienivalokuvaksen tekniikoita ja valokuvaamisen tapoja sienitunnistamisen helpottamiseksi.
Lähdemme sieni- ja valokuvausretkelle Sylvin laavulta (Köyhäjoentie 237) ja retki huipentuu ohjelmalliseen kansanmusiikki/tanssituokioon ja ruokailuun Halsuan museolla (museotie 3)
Viikonloppu huipentui paikallisperinnemusiikin ja ruokakulttuurin yhteistapahtumaan, jossa halsualaisen mestaripelimanni Otto Hotakaisen sävelmiä esittävät hänen halsualaiset musiikkiperillisensä Keski-Pohjanmaalta ja muualta Suomesta. Konsertin lisäksi tilaisuudessa oli ensimmäistä kertaa tarjoilla Keski-Pohjanmaa -menu. Menusta vastasi Riistaravintola Pikku Peura.
KULUMAT - Kulttuuri- ja luontomatkailun kehittämisellä maaseudun uusiin mahdollisuuksiin -hanke
Puh. 040 182 3643
kirsi.ojanen