Siirry sisältöön
  • Asukkaille
  • Yrityksille
  • Seututoiminta
  • Tietoliikenneyhteydet
6.11.2023

Valokuitu tarjoaa hyvän elämän edellytykset entistä useammalle

Nopeiden tietoliikenneyhteyksien laajeneminen parantaa alueen yrittäjyyden ja työnteon edellytyksiä, mahdollistaa digitaalisten palvelujen kehittymisen, ja sitä kautta lisää alueen vetovoimaa ja hyvinvointia.  Projektipäällikkö Santtu Lehto Kaustisen seutukunnan Kuitua kylille- hankkeesta kertoo valokuidun sujuvoittavan arkea, tuovan laatua vapaa-aikaan ja lisää työnteon ja yrittämisen mahdollisuuksia.  
- Valokuitu tarjoaa monessakin mielessä hyvän arjen edellytykset. Se on vakaa, nopea ja helppo ratkaisu, sekä edullinen investointi tulevaisuuteen, Lehto kuvailee. 
 
Valokuitua on alueen seutuverkossa jo yli 1000 kilometriä, mutta tavoitteena on laajentaa sitä niin, että kaikilla olisi mahdollisuus saada kotiin huippunopea ja toimintavarma nettiyhteys. Valokuitu on nopea, huoleton ja luotettava kiinteä nettiyhteys niin kotikäyttöön kuin työnteon ja yrityselämän tarpeisiin.  
 

Esimerkiksi maataloudessa valokuitu mahdollistaa nykypäivän ja tulevaisuuden maatilayrittämisen, jossa töitä ei hoideta mekaanisesti, vaan monet asiat on automatisoitu ja tekniikka perustuu toimivaan internetyhteyteen. Samalla se parantaa yrittäjäperheen vapaa-aikaa. Maatalousyrittäjä Jukka Koskinen tiedusteli valokuidun saatavuutta jo navettainvestointia tehdessä. Valokuidun hankkiminen onnistui, ja Koskinen kertoo sen palvelevan sekä maatalouden tarpeita että perheen muuta arkea. 
- Yhteyksien luotettavuus on tosi tärkeää, ja se parantui merkittävästi valokuituliittymän myötä. Ajattelemme myös tulevaisuutta, ja esimerkiksi tulevan biokaasulaitoksen kaukokäyttö on valokuidun ansiosta sujuvaa, Koskinen kertoo.  

Viimeisin seutuverkkoon yhdistetty valokuidun kyläverkko valmistui Yli-Ullavaan viime kesänä. Uuden kyläverkon myötä myös Jukka Hautamäen perhe sai kauan toivotun valokuituyhteyden kotiinsa. Valokuitu mahdollistaa paitsi sujuvan etätyön, myös vapaa-ajan käytön, kuten suoratoistopalvelut. Valokuituliittymän asentaminen sujui Hautamäen mukaan hyvin, ja palvelu oli joustavaa.  
- KaseNetin asentajat tekivät läpivienneissä toivomani muutokset, Hautamäki kiittelee.    

Valokuituliittymän rakentaminen aloitetaan saatavuuden selvittämisellä. Jos liityntäpiste on tarpeeksi lähellä, tehdään tarjous ja aloitetaan suunnittelutyö. Itse asennusvaihe on asiakkaalle helppo. Riittää että asiakas on paikalla, ja voi antaa tietoja sähköjen ja vesiputkien sijainnista. Tutustu valokuituliittymän tuomiin mahdollisuuksiin ja liittymän asentamiseen videon välityksellä!

Video on toteutettu KASE Smart Countryside: Kuitua kylille-hankkeessa. Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle rahoituksen maaseuturahastosta. 

Lisätietoja: 
 
Santtu Lehto 
projektipäällikkö 
KASE Smart Countryside: Kuitua kylille -hanke 
p. 040 195 6333