Suomi on siirtymässä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Tämä vaatii etenkin fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumista. Tulevaisuuden energiaratkaisut ovat enemmän hajallaan ja monimuotoisempia kuin aiemmin. Muutoksessa tulee ottaa huomioon luonnonvarojen kestävä käyttö ja ihmisten sopeutuminen muutokseen. Näihin haasteeseen Kaustisen seutukunnassa on tartuttu useamman hankkeen voimin. Kase Mauro (Kaustisen seutukunnan maaseudun uusi rooli)- hankkeessa on selvitetty seutukunnassa olevat uusiutuvan energian mahdollisuudet ja ihmisten suhtautuminen energiamurrokseen.
Uusiutuvan energian mahdollisuudet
Kaustisen seudulla on monipuoliset mahdollisuudet uusiutuvan energian tuotantoon. Tuulivoiman lisäksi alueelta löytyy etenkin metsä- ja maatalousbiomassoja sekä aurinkoenergiaa. Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Vaasan yliopiston Vebic-yksikön tekemissä selvityksessä uusiutuvan energian potentiaali Kaustisen seutukunnassa on noin 150 miljoonaa euroa. Toistaiseksi suurin osa Kaustisen seutukunnassa käytetystä energiasta saadaan fossiilisista lähteistä ja rahavirrat karkaavat pitkälti ulkomaille. Kun uusiutuvaa energiaa aletaan tuottamaan paikallisesti, ainakin osa energian tuotannon tuloista tulee jäämään seutukuntaan.
Arviointitulosten perusteella uusiutuva energia tarjoaa Kaustisen seudulle edellytykset uudenlaiseen rooliin. Jo energiaomavaisuuden saavuttaminen olisi edistyksellistä ja loisi seutukunnalle elinvoimaa, mutta mahdollisuudet ovat vielä suuremmat; maaseutu voi palvella uusiutuvan energian tuottamisella suurempia alueita.
Hanketta ovat olleet toteuttamassa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Vaasan yliopiston VEBIC-yksikkö, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius, sekä hankkeen päätoteuttajana ja koordinaattorina Kaustisen seutukunta. Hanke on rahoitettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 kautta.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Timo Pärkkä
040 757 3519
" rel="noopener">