Siirry sisältöön
  • Seututoiminta
  • Työllisyys
16.2.2023

Tuulivoima-ala tarvitsee lisää sähköasentajia - alan kehittyminen tarjoaa keskipohjalaisnuorille kansainvälisen työpaikan kotiovelle

Keski-Pohjanmaalla tehdään järjestelmällistä selvitystyötä voimakkaasti kasvavan tuulivoima-alan työvoimatarpeista. Kuluvalla vuosikymmenellä alan työvoimatarve pelkästään Keski-Pohjanmaan maakunnan alueelle tulee olemaan vuosittain kymmeniä uusia koulutettuja ammattilaisia. Vahvimman pohjan alalle työllistymiseen luo sähkötekniikan ja konetekniikan ammattiosaaminen. Paikallisuus on niin ikään arvossaan. 

- Olemme haastatelleet merkittävän joukon tuulivoimaloiden toimittajista. Ne ovat ulkomaalaisia yrityksiä, joita kaikkia kiinnostaa palkata paikallista työvoimaa monestakin eri syystä, kertoo projektipäällikkö Timo Pärkkä Kaustisen seutukunnasta. 

  Paikalliselle työvoimalle on kysyntää esimerkiksi siksi, että paikallinen työvoima on toimitusvarmaa. Parhaimmillaan tuulivoimaloita huoltavat yhtiöt myös säästävät matka- ja majoituskustannuksissa, kun huoltohenkilöstö on lähellä tuulivoima-alueita.  Tämä on mahdollisuus myös Keski-Pohjanmaan nuorille, jotka miettivät tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksia. 

- Meillä on nyt syntymässä aivan poikkeuksellinen ja uudenlainen tilanne energiamurroksen myötä. Alueemme nuorille avautuu hyvin mielenkiintoinen näkymä hyväpalkkaisiin ja mielenkiintoisiin kansainvälisiin työtehtäviin ilman, että tarvitsee muuttaa kotikunnasta, toteaa toimialapäällikkö Petri Ahoniemi koulutusyhtymä KPEDU:sta. 

Keski-Pohjanmaalla Kaustisen seutukunta ja koulutusyhtymä KPEDU ovat asettaneet tavoitteeksi tuulivoima-alan osaamiskeskuksen syntymisen maakuntaan. Tämän tavoitteen tueksi on olemassa myös selkeitä perusteita. 

Alan selkein tarve on löytää peruskoulutettuja sähköalan ammattilaisia, joiden laitekohtaisen jatkokoulutuksen turbiinitoimittajat huolehtivat. Jostain syystä sähköalalle koulutettavien keskuudessa keskeyttäjien määrä on yleisesti Suomessa suuri.  

- Tilanne on tässä suhteessa aivan toisenlainen Keski-Pohjanmaalla, missä sähköalan opintoja ei oikeastaan keskeytetä lainkaan, ja kaikki alalle kouluttautuneet myös työllistyvät halutessaan. Tämä on yksi asia, jonka haluamme alan toimijoiden ymmärtävän. Totta kai haemme tässä myös mahdollisuutta kansallisestikin keskeiseen asemaan alan koulutuksen kehittäjänä, toteavat Ahoniemi ja Pärkkä. 

Osana Tuulivoima-alan osaamiskeskus –hanketta keskipohjalaiset ovat kutsuneet koolle Kokkolaan seminaarin, johon osallistuu edustajia muiden alueiden koulutusorganisaatioista, opetushallituksesta, energiateollisuudesta ja tuulivoima-alalta.  

-  Tämä on erittäin iso ja tulevaisuuden mahdollisuuksiamme laajasti koskettava asia. Yhteiskunta sähköistyy, ja tuulivoima-ala on osa tätä. Nyt pitää käydä ammattikoulutusta tarjoavien tahojen kanssa keskustelu siitä, mitä meidän tulee yhdessä tehdä, ja mikä on juuri nyt tärkeintä, kertoo KPEDUn Petri Ahoniemi.  

TUOKES-hanke on Keski-Pohjanmaan Liiton rahoittama esiselvityshanke, jolla selvitetään tuulivoima-alan osaamiskeskuksen mahdollisuuksia alan tarpeita ja tulevaisuutta kartoittaen. Hanketta toteuttavat Kaustisen seutukunta ja koulutusyhtymä KPEDU.   

TUOKES hankkeen ohjausryhmän muodostavat: Johanna Sula (Suomen Tuulivoimayhdistys ry),  Veli-Pekka Alkula (OX2), Sami Rytilahti (Siemens Gamesa Renewable Energy Ab), Heikki Peltomaa (WPD Finland), Petri Ahoniemi (KPEDU), Jukka-Pekka Tuikka (Lestijärvi), Ville Hirvikoski (Toholampi), Petri Jylhä (Kaustisen seutukunta). 

TUOKES-hankkeen tavoitteena on selvittää vaatimukset ja edellytykset tuulivoima-alan osaamiskeskittymän perustamiselle, sen toimintamallille sekä erityisesti siihen sisältyvän oppimisympäristön toteuttamiselle sekä tuulivoima-alan perus- ja muuntokoulutuksen kehittämiselle Keski-Pohjanmaalla. 
 

Lisätietoja: 

Timo Pärkkä 

projektipäällikkö 

p. 040  757 3519