Kaustisen seudulla on selvitetty perinpohjaisesti biokaasun tuottamisen edellytyksiä. Runsaat selvitystyöt ovat tuottaneet hedelmää, ja sijoittajien silmissä seutu on jo top5 –biokaasualue Suomessa. Työ on alkanut maaseudun uuden roolin selvittämisellä, ja biokaasu nousi tuolloin yhdeksi kärkiteemaksi.
Tähän mennessä on jo tutkittu alueen maataloussyötteet, oltu henkilökohtaisesti yhteydessä kaikkiin tilallisiin, luotu malli tilakohtaiselle ravinnekierrolle ja tehty runsaasti erilaisten laitosten mallinnusta. Selvitystyön keskiössä on ollut maatalouden ja biokaasutuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen, resurssitehokkuus ja toimivien ekosysteemien mallintaminen. Kaustisen seutu onkin aktiivinen edelläkävijä maaseudun muutoksessa. Olemme kiertotalouden suunnannäyttäjä ja hyödynnämme uusiutuvan energian mahdollisuuksia monipuolisemmin kuin missään muualla Suomessa.
Tällä hetkellä seudulla on jo kourallinen biokaasulaitoksia, ja lisäksi muutamia rakenteilla ja suunnitelmissa. Kase BILETTI -hankkeen projektipäällikkö Tomas Luoma kertoo, että 90 % tilallisista näyttää vihreää valoa biokaasutoiminnassa mukana olemiselle. Puolet on kiinnostuneita myös osakkuudesta.
- Tulevaisuudessa tulee olemaan vielä nykyistä enemmän tilakohtaisia laitoksia, sekä isoja syötteet yhdistäviä laitoksia, joissa jalostetaan runsaasti tuotteita: liikennekaasua, lämmityskaasua, hiilidioksidia ja lannoitteita eri muodoissa.
Kannattavuuden mallintaminen on ollut tärkeää, koska siten on voitu karsia pois heikompia ratkaisuja. Kannattavimmat ratkaisut vaikuttaisivat löytyvän joko niin, että biokaasun hyödyntäjä on aivan tuotannon läheisyydessä tai siten että laitoksesta tehdään tarpeeksi suuri.
Hiljalleen toteutuvat laitokset ruokkivat ekosysteemiä, ja parhaassa tapauksessa syntyy lumipalloefekti, jonka myötä syntyy monenlaista toimintaa biokaasuun liittyen. Myös maatilan koneet, ammattiliikenne ja kotitaloudet voivat hyödyntää biokaasua, ja alueelta löytyy jo osaamista henkilöautojen muuttamisesta kaasukäyttöisiksi.
- Rannikollakin on nähtävissä, miten yksi investointi ruokkii seuraavia. Uskon että vuoden sisään meillä on käynnistynyt tilakokoa isomman biokaasulaitoksen rakentaminen seutukunnan alueella ja se tulee käynnistämään muita investointeja kasvattaen koko toimialaa ja ekosysteemiä, Luoma sanoo.
Biokaasuseminaarissa ajankohtaista asiaa ja tuoreiden selvitysten tuloksia
Biopohjaisen energian kysynnän edellytyksiä Kaustisen seutukunnan alueella selvittänyt KIERTH₂ON 2.0 -hanke ja seudullisen biokaasutuotannon syntymistä vauhdittamaan tarkoitettu Kiertoon! -hanke ovat päättymässä. Hankkeet järjestävät yhteisen loppuseminaarin 17.8. Biokaasuaiheisessa Kaasut kierthon! –tapahtumassa kuullaan ajankohtaista asiaa biokaasusta ja tuoreiden selvitysten tuloksia.
Tapahtumassa kuullaan Suomen biokierto ja biokaasu ry:n ja Keski-Pohjanmaan liiton näkemyksiä biokaasusta ja käynnissä olevasta energiamurroksesta. Tuoreita selvityksiä biokaasun tuotannosta, käytöstä, jakelusta, sivuvirroista ja digitaalisuuden hyödyntämisestä biokaasuekosysteemissä esittelevät Macon Oy, Feasib Oy, Motiva Services Oy ja Gaia Consulting Oy.
Kaustisen seutukunnan aikaisempien selvitysten tietoja hyödynnetään vielä Kase Biletti –hankkeessa, jolla halutaan tukea biokaasutuotannon kehittämissuunnitelman täytäntöönpanoa – pilottialueena Kaustisen seutukunta. Hankkeet ovat päättymässä, mutta biokaasutyö jatkuu.
Lisätietoja:
Tomas Luoma
p. 040 656 5303