Siirry sisältöön
  • Yleinen
  • Seututoiminta
22.2.2023

Etätyölomalle kulttuuriperintökohteeseen?

Kiinnostaako elävän perinnön täyteinen kevätviikko Kaustisella? Haluatko tutustua UNESCON aineettoman kulttuuriperinnön kohteeseen Kaustislaiseen viulunsoittoon kokemuksellisesti? Entä kuulostaako etätyöviikko rauhallisessa maaseutuympäristössä houkuttelevalta? Kaustisen seutukunnan KAIKUMA-hankkeen kustantamat etätyölomat ovat haettavissa helmikuun ajan! Kaustinen kutsuu, tule!

Kuulostaako autenttinen kosketus alueeseen ja sen rikkaaseen musiikkikulttuuriin ja yhteisölliseen elämäntapaan hyvältä? Haku etätyöloman testaajaksi UNESCON aineettoman kulttuuriperinnön kohteessa Kaustisella on käynnissä 28.2.2023 saakka. Ilmaiset kokeilujaksot toteutetaan maalis-huhtikuussa 2023. KAIKUMA-hankkeessa kehitetään aineettoman kulttuuriperinnön matkailupalveluita. Projektityöntekijä Kirsi Ojanen kertoo, että kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita ja - palveluja paikallisille ja alueen ulkopuolisille ihmisille liiketoiminnallisin perustein.  
- Tavoitteena on luoda elämyksiä ja mahdollisuus tutustua näihin kulttuurisiin voimavaroihin, oppia niistä ja osallistua niihin, hän kuvailee.  

Etätyölomat ovat viime vuosina olleet kotimaan matkailussa yksi kehittämisen keskeisistä kohteista. KAIKUMA-hankkeen pilotoimassa etätyölomassa tarkoituksena on esitellä aineettoman kulttuuriperinnön UNESCO –kohdetta, kaustislaista viulunsoittoa, eri ilmenemismuotoineen sekä kaustislaista elävän perinteen rikastamaa elämäntapaa.  
- Haluamme tarjota autenttisen kosketuksen ja kokemuksen alueeseen ja sen rikkaaseen perinteeseen ja erityisesti musiikkikulttuuriin, mikäli esimerkiksi maallemuutto tai pidempi etätyöskentely kulttuuripitäjässä erilaisten elävän perinnön ilmenemismuotojen keskellä kiinnostaa. Elävän perinteen monipuolisuudesta esimerkkinä mainittakoon kehonhuollollinen Kaustislainen erikoisuus, jäsenkorjaus, Ojanen kertoo.  

Kattavassa taide- ja kulttuurisisällöissä ei tyydytä vain esittelemään tätä rikasta elävää perintöä. Viikon aikana etätyöläisellä on mahdollisuus sukeltaa kansanmusiikin yhteisölliseen maailmaan monipuolisen taiteellisen toiminnan kautta. Elävän perinnön täyteinen ja vahvasti osallistava etätyöloma osuu monella tapaa matkailun kehitettävien ja nousevien trendien ytimeen - kestävää, vastuullista ja uudistavaa matkailua, jossa ei enää vain mennä pelkästään katsomaan tapahtumia tai paikkoja, vaan päästään itse osallistumaan, omaksumaan ja elvyttämään omaa kulttuuriamme.  
- Tulevaisuuden etätyölomissa sekä matkailijan työpanoksesta että loma-ajasta jää positiivinen jälki, joka ei ole haitallinen ja kuormittava vaan hyödyllinen, uudistava ja rakentava, Ojanen kuvailee. 
 
Taide- ja kulttuuritoiminta tutkitusti lisää ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Taiteella ja taiteellisella toiminnalla on havaittu olevan positiivinen yhteys hyvään koettuun terveyteen, elämänlaatuun ja onnellisuuteen. Työhyvinvoinnin näkökulmasta tarkasteltuna taiteellisen toiminnan on havaittu vähentävän stressiä sekä suojaavan työntekijöitä uupumiselta.  
- Voisiko parempaa enää kulttuuripitoiselta ja osallistavalta etätyölomalta odottaa? Kaustinen kutsuu, tervetuloa! 
 
Hae täällä: https://kaustisenseutu.fi/kaustisen-seutukunta/hanketoiminta/omat-hankkeet/kaikuma/etatyolomat/

Lisätietoja:  
 
Kirsi Ojanen 
projektipäällikkö, KAIKUMA-hanke 
p. 040 182 3643