HIILEKAS-hankkeen pyrolyysilaitteistohankinnan tarjouspyyntöön liittyvät kysymykset ja vastaukset päivittyvät tälle sivulle.
1. Kysymys: Onko laitteen koosta tarkempaa määrittelyä? Määritelmä ”peräkärryllä siirrettävä ja traktorin piikeillä nostettava” antaa aika paljon pelivaraa, mikä vaikuttaa luonnollisesti myös hintaan. Esim. reaktorin kammion minimi hyötytilavuus olisi hyvä määrittää. Muuten joku voi tarjota kuinka pientä tahansa. Ämpärin kokoinen tai tynnyrin kokoinen tai isompi…
Vastaus: Kammion minimikoko on 700 litraa
2. Kysymys: Onko käyttövoimasta ajatusta? Sähkö, kaasu tai vaikka puupilkkeet? Hinta pienenee, mutta mahdollisuudet säätää lämpöä ym. heikkenevät em . järjestyksessä
Vastaus: Pyrolyysi käynnistetään polttamalla retortin tulipesässä puuta tai vastaavaa polttoainetta, kunnes panos alkaa pyrolysoitua itsekseen ja vapauttaa kaasuja. Pyrolyysiin tarvittava lämpöenergia tuotetaan polttamalla pyrolyysissä vapautuvia kaasuja.
3. Kysymys: Toimitusaika: Vaadittu 7 viikon toimitusaika on lähes mahdoton. Käytämme yleensä pyrolyysilaitteiston rakentamisessa korkeita lämpötiloja kestäviä erikoisteräksiä, keramiikkaa ym. erikoismateriaaleja ja komponentteja, joilla on tällä hetkellä vähintään 8 viikon toimitusaika + itse laitteen rakentamisaika päälle. 7 viikon toimitusaika tarkoittaisi, että materiaaleja ja komponentteja ei voi hankkia tehdastilauksina vaan niitä olisi haalittava maailmalta sieltä mistä saa (jos saa) ja hinnalla millä hyvänsä ja että tietyt konepaja- ym. alihankinnat pitäisi teetättää ”jonon ohi”/ylityönä. Kaikki tämä vaikuttaa hintaan.
Vastaus: Laitteiston toimitusaika 30.4.2024 mennessä.
4. Kysymys: Materiaalivalinnat / käyttötarkoitus / kestävyys: Laitteisto voidaan rakentaa em. erikoimateriaaleista, mutta tiedämme, että tällaisia on väsätty ”harrastekäyttöön” myös ns. pataraudasta. Jos tarjouspyynnössä ei ole vaatimuksia esim. teräslaatujen suhteen niin se asettaa tarjoajat eri asemaan, vaikuttaen hinnan lisäksi tietenkin myös em. toimitusaikaan.
Vastaus: Laitteiston minimikestoaikavaatimus tarjouspyynnössä mainitussa käytössä kolme vuotta.
5. Budjetti: Edellä mainitusta asioita johtuen tällainen laitteisto voi toteutustavasta riippuen maksaa kymppitonneja tai satoja tuhansia. Tarjouspyyntö antaa mahdollisuuden tarjota eri hintaisia ratkaisuja. Onko budjettitieto salaisuus tai saatavissa, jolloin tarjouksen voi yrittää rakentaa siihen sopivaksi, vai onko mahdollisuus tarjota vaikka 3 eri vaihtoehtoa eri hinnoilla ja toimitusajoilla?
Vastaus: HIILEKAS-hankkeen kokonaisbudjetti antaa raamit hintatasoon. Tarvittaessa voi tarjota erilaisia laitteistoratkaisuja.
HIILEKAS-hankkeen pyrolyysilaitteiston ylläpidon ja kuljetuksen tarjouspyyntöön liittyvät kysymykset ja vastaukset päivittyvät tälle sivulle.
Kysymykset ja vastaukset:
1) Kuinka pitkästä ajasta on kysymys?
Kysymyksessä on tehtäviä ensimmäisestä työnäytöksestä alkaen projektin loppuun saakka; 14.5.2024 - 30.9.2025.
2) Kuinka monta vuotta/kuukautta työtä on tämän puitteissa tarjolla?
Vuoden 2024 aikana 15.5.–31.8. on sovittu tehtäväksi yhteensä viisi pyrolysointidemonäytöstä Kaustisen seutukunnan viidessä kunnassa (1 näytös/kunta). Vuoden 2025 osalta näytöksiä ei ole vielä sovittu, mutta todennäköisesti niitä on sama määrä kuin vuonna 2024. Työtä on siis noiden näytösten yhteydessä: ennen näytöstä, näytöksen aikana ja näytöksen jälkeen tarjouspyynnössä mainitulla tavalla.
3) Varastointiaika? Varastointi tulee hoitaa 15.5.2024 - 30.9.2025.
4) Onko laitteiston varastoinnille vaatimuksia, pitääkö olla lämmin tila? Varasto tulee olla katettu, kylmä varasto riittää.
5) Mikä on pyrolyysilaitteiston paino ja koko? Varsinaisen pyrolyysiretortin paino on n. 400 kg ja kokonaiskorkeus n. 2,4 m. Vesisäiliön paino on n. 300 kg ja kokonaiskorkeus n. 2,3 m.